Wednesday, April 19, 2017

Ep 38

Johan.. Nanti mariam fly dgn bibik What!? You have to be admitted johan. Your kidney got infection. Macamlah papa tak tau. You pretend to look healthy and normal but in fact u are not. You are sick. Esok you ke hospital atau you nak papa balik uruskan you macam budak kecik. I dont know what to say. I need Maryam right now. I can't think straight at this moment. " But Maryam needs you more. Kalau u still berdegil macam ni.. ..." sepi beberapa saat. "It is terminal johan and what about maryam if anything happen? Go to the hospital tomorrow okay johan? Take a break for a while. " Johan membisu. Air mata menemaninya sepanjang malam. Suhu badannya tidak turun dan dia sudah tidak berdaya untuk membalas kata kata papanya. Semenjak terlantar demam tiga hari lalu, Maryam tidur dengan bibik..."i will tell Maryam." " there my son... Sabar tabah... Ikut jadual rawatan. Jangan skip. If you do skip... You lose.. You nak mama balik?" "no its okay. i can handle this. " padahal johan ingin berada dalam dakapan mereka. Dingin tubuh seakan izrail berada dekat dengannya.. "ubat dah makan untuk malam ni?" "dah. " suaranya tersekat sekat. Papa, minta jangan ditanya lagi... "ni mama nak cakap." suara keramat di hujung talian. "ma.. " "johan.. Esok pagi pagi johan jumpa dr.lim sayang ya." "ok ma. After a few things dekat ofis. I will. " "no more office. " Johan senyap. "johan" "ok" Dan pagi esoknya dia tersadai di sofa pejabat. Suhu tidak turun. Jarinya menggeletar... "C. Johan, ok ke tak ok ni. " " i off a few days.. I dah list out things and nak mintak tolong u setel. Ok kan. " "ok sir." "thanks. " "sir.. Betul tak apa apa? " "Actually I am not...give me some time sebelum saya balik. Jangan masuk bilik saya." "ya tuan. " Johan pejam mata rapat. Telefon bimbitnya dimatikan. Dia cuba untuk berehat sebentar, mengumpul kekuatan untuk berjalan keluar. mel suara dari dr. Lim membuatkan ego johan ranap. "you kena admit johan. I insist. Kalau tak i terpaksa pergi rumah you heret you keluar. This is serious. Yes, you r probably right ...we are not confirmed anything yet... But your kidney was transplanted Johan. Even years passed, still rejection can happen. anytime." walaupun telah dipadamkan namun sepatah sepatah suara dr. Lim terlekat dalam kepalanya. Johan menekan nombor suraya. Selang beberapa detik Suraya masuk. Seperti biasa dengan nota di tangan. "ambik kunci keta i atas meja. U drive. Hantar i ke gleaneagles. " "Baik." Suraya menutup kembali notanya. Seorang yang pendiam. Teliti dan cekap bertindak. Tidak bertanya banyak. Sesuatu yang johan suka. Selalu dia menyantuni Maryam jika anak itu ke mari. Di perkarangan gleanegles, Johan mengerling. "thanks su. I gi check in... Nanti u bawakkan bagpack i. I kena admit. My kidney ada problem. Tapi in case sapa2 tanya u cakap tak tau je. " Thanks percayakan saya c. Johan. So.. Kereta ni... You drive. Park kat ofis. Ok. Suraya memerhati Johan sehingga hilang dari pandangan. Johan tidaklah garang. Serius tak pandai bergurau pun tidak juga. tapi staf staf dato termasuklah dia... Bila bunyi saja derap kasut, menikus. Mungkin sebab bos mudanya ini bersuara ketika perlu sahaja. Mungkin. Suraya menghentikan lamunan. Cepat-cepat dia memandu menuju ke ruang parkir. Semasa masuk di ruang lobi kelihatan Johan masih menunggu. Siku tersangkut di bahu kerusi. Tangan menompang kepala. Mata terpejam. "belum attend lagi c. Johan? " "belum. Duduklah. " Suraya duduk di sisi. "letihnya su." Suraya perasan ada sepasang air jernih bertakung di birai mata Johan. "sabar. Untungnya cjohan...dosa dosa gugur bersama kesakitan... " Usai ayat Suraya air yang bertakung di birai matanya menitik. "terima kasih. " dalam suara johan. "hopefully...pray it is not rejection phase. " "saya tak faham sangat.. Tapi insyaAllah tak serius." "my kidney was transplanted su... Chances it will stop working is there." johan menjeling. Senyumannya tawar. "it is painful." Suraya terkedu namun dia tetap memberikan senyuman. Tangannya sendiri seram sejuk sebaik sahaja johan membuka rahsia dirinya. Johan membuka pekung di dada. "insyaAllah everything will be alright." Seorang jururawat mendatangi mereka. "c. Johan perlukan kerusi roda? " "no its ok." "ikut saya ya" Lantas mereka beriringan membuntuti jururawat pertengahan umur itu. Dari jauh.... Sepasang mata Julia memerhati sayu. Suraya meletakkan beg pakaian bosnya di tepi. "Thanks. " "Rest well boss." Johan memberi isyarat ok. Senyum yang terpaksa. "Anything else? " "Thanks su... Lets keep in touch.. " dia melemparkan tubuh lesunya ke katil tanpa segan silu. "ok saya balik office dulu" "su.. " "teman saya sekejap boleh. " Suraya berhenti menapak. "ok. " Suraya kembali duduk. Kekok untuk berbicara santai. Selama ini dia hanya berbual soal kerja sahaja. Johan mengiring mendepaninya. Mata terpejam rapat. " i just need somebody right beside me now... Pinjam awak sebentar. " " C. Johan.. Tukar baju ye. " nurse selesai mengisi form. Menyelitkan sesuatu di kepala katil. "saya nak ambik suhu, masukkan drip. " Johan mencapai uniform di hujung kaki. Longlai mengheret kaki ke bilik air. Gaun lengan pendek menampakkan cathether di lengan johan. Mata suraya tertumpu disitu. Ada kesan lebam kebiruan di sekitarnya. Johan meringkuk... Mendepani suraya di kerusi tetamu. Membiarkan jururawat mengambil suhu dan menyambung drip ke urat lenganya. Lima minit berlalu ,10 minit berlalu. Johan membisu. Mata terpejam rapat tapi suraya tau bosnya tidak tidur. "suraya. " "ya cik" "wife saya seorang gadis amerika.kami tidak bercinta. Kami terus kawin. This kidney is hers. How can i answer her.. If it s fail... I will lost her completely. " air mata johan menitik. "saya janji dengan Maryam ziarah pusara ibunya hujung taun ni.. Tapi.. Jika saya macam ni... The promise i ve made i can hardly fulfill. " johan merenung suraya..seolah olah meminta kekuatan. "cik fokus utk sihat. Boleh fly ikut jadual. InsysAllah. " "you may leave su. Thank you. " "baik cik.. Anything cik perlukan saya call saja. " Johan mengangguk. Matanya pejam. Jarinya melambai menghantar Suraya pergi. I

Wednesday, September 28, 2011

...37


Terbuktilah dia tidak berdaya untuk pasrah sepenuh hati, betapa jahatnya dia. Johan mengecam diri sendiri. Julia juga ingin merasa harmoninya rumahtangga. Kenapa sukar sangat untuknya merelakan, sedangkan dia sudah punya Maryam. Julia juga ingin 'Maryam'nya sendiri bukan?
Johan terlentang dengan kaki menompang bahu sofa, bermonolog. Terngiang-ngiang suara Ummi sebentar tadi. Apa yang sebenarnya dia mahu? Pening!

Memikirkan hal itu sahaja amat memenatkan, nadinya lemah, badannya longlai. Nasi bungkus sudah menjadi dingin, perutnya belum terisi. Pedih. Tetapi, selera hilang entah ke mana. Telefon di atas meja berdering, Johan abaikan. Beberapa saat berlalu deringan itu lenyap. Kali ini telefon di dalam poketnya pula bergetar.

"Hello D, lunch? belum. Ok." Alang-alang orang ajak lunch. Sekurang-kurangnya dengan berteman, ada terbit juga tunas selera.

Hamidi senyum. Julia diam. "Minat sangat dengan Johan la you ni D."

"Kesian tau i tengok dia. Lagipun apa salahnya raikan sama-sama."

...36


"Umi ingat nak cepatkan majlis si Julia tu sebelum dia daftar masuk maktab."

Johan senyap di hujung talian. Degup jantungnya bagai kedengaran di gegendang telinga sendiri. Sesungguhnya lambat atau cepat masa berlalu, hakikat yang perlu ditelan tidak akan berubah.

"Bajetnya macamana?" Johan mengawal suara yang seakan bergetar. Matanya panas berpijar.

"Adalah rezekinya nanti...buat ala kadar saja. Ummi rancang ni Julia tak tahu lagi, ingat lepas ni nak bincang lah dengan dia. Bukan apa, tak elok juga lama-lama dengan Hamidi kita tak tau jalan di depan ni macamana."

Johan tersasar di panah kata-kata ummi. Terdiam lagi.

"Ummi tak ada maksud lain Han... tapi tau lah Han, Julia kamu tu satu-satunya anak ummi."

"Hujung minggu ni Julia balik kampung?"

"Tak tahu lah ummi... kamu yang jumpa dia tak tanya dia sendiri?"

"Sibuk mi."

"Tak apalah mi, baik bagi ummi InsyaAllah baik untuk semua orang. Han balik la hujung minggu ni kalau nak bincang panjang."

"Tak payah la balik, kamu tu badan tak berapa nak larat. Payah-payah sangat ummi je jaga Maryam."

"Ho ho ... mintak maaf banyak ummi...si Julia tu dah fobia dengan Han apa lagi dengan anak."

"Kamu yang pendek akal sangat! Dia tu bukan bodoh tak nak terima kenyataan senonong, budak-budak buat keputusan belakangkan mak bapak beginilah."

"Zaman budak-budak dah tak boleh diubah mi..."

"Itulah...kalau ayah kamu ada ummi pun kena marah bila ungkitkan hal ni." Kedengaran keluhan panjang ummi. "tapi Han, mi yakin Julia boleh terima kalau Han cakap jujur. Main sembunyi-sembunyi ni ummi lemaslah. Jangan bagi Julia salah faham sampai ke tua...tak baik tau Han. Kesian Julia."

"Dulu kalau Han fikir begitu, boleh dibaiki Mi, sekarang ni kalau Han buka satu-satu sejarah pahit tu bukan setakat Julia, Hamidi pun kesian. Kalau Julia tau, Ummi faham-fahamlah...nyawa pun dia sanggup gadai. Mintak tolong sangat la Ummi, demi masa depan diorang. Julia tu dah nampak gembira sangat dah."

"Habis tu kau nak makan hati sendiri."

"Han ni lain Mi, kurang-kurang Maryam ada."

"Ya lah-ya lah, tapi mulut ummi ni bila dengar Han makin tak sihat rasa nak bagitau dan dan dengan si Julia."

"Kalau macam tu tak mau lah Han bagitau Ummi lagi."

"Ya lah tu. Kenapa lemah sangat ummi bila dengar suara kau ni Han. Ummi nak letak dululah, nak telefon Julia mintak dia balik hujung minggu ni."

"Nanti Han masukkan duit belanja."

"Tak payah nak susah-susah, kita dengar dulu apa si budak Julia tu kata."


Monday, July 18, 2011

...35

Hamidi tersenyum nipis saat menyedari kemunculan Julia di pintu utama. Cerianya semacam. Belum sempat dia bangun memberi isyarat, Julia terlebih dahulu melambai ke arahnya. Terkepit fail x-ray dicelah lengannya.

Bakal cikgu.

"Dah lama tunggu Di?"
"Lama jugak la cikgu."
"Hish..." Julia gelak kecil. "Kenapa hari tu, tiba-tiba tak jadi. Selalunya tak ada sindrom tiba-tiba macam tu."
"Kawan I ada hal. Betul ke you nak jadi cikgu ni Julia."
"Eh betul lah. Dah banyak kali i minta KPLI ni." Kening Julia berkerut-kerut. "You tak nak ke isteri you ni tumpukan rumah tangga lebih sikit."
"Tak adalah, kalau macam sekarang, i boleh tengok you dari pagi sampai i balik."
"Kalau i outstation berminggu-minggu, menggelupurlah you."
Giliran Hamidi ketawa besar. Hatinya berbelah bahagi untuk memberitahu keadaan sebenar Johan. Susahnya.

"Apa yang dipesan, tak nampak habuk pun atas meja."
Hamidi yang sedikit terleka dengan lamunan sendiri disedarkan oleh teguran Julia.
"Apa yang tak kena Di."
"Tak ada apa."
Julia mengeluh panjang. Hatinya terbakar sakit. Lelaki semuanya beginikah. sedangkan sudah terang lagi bersuluh ketegangan di wajah Hamidi. Jika di sebut-sebut, perang dingin jadinya.
"Kenapa pula." Hamidi merenungnya dalam.
"Adik, order dik." Julia cuba lari dari suasana tegang. "Teh ais gelas besar satu." Sampul x-ray di hempap ke meja. Sepi.

"Angin mana pulak ni." Hamidi rimas diperlakukan Julia. Tiba-tiba angin lintang berubah arah.
"Tak ada apa-apa, you tu kalau ada masalah cakap sajalah. Bukan i tak tau bila muka dah jadi sepuluh sen."
Giliran Hamidi membisu. Susah berkira-kira dengan makhluk dari Venus. "Man are from mars, women are from venus." Hamidi senyum sumbing. "I terfikir buku yang i baca semalam, u patut baca tu Ju. Bagus bukunya."
"You beli ke?"
"Tak, i pinjam Johan punya."
"Oh." Julia terkedu. Dadanya bagai di pagut-pagut ketika nama Johan disebut. "I ingat u beli, kalau u beli boleh pinjamkan. Takkan fikir pasal buku tu kot sampai u tak sedar i cakap apa."
"Ada juga sedikit sebanyak pasal buku tu."


"You tak bagitau Johan pasal ni."
"Pasal apa? Kan dia dah tahu kita bertunang."
"Tak. Dia kan sepupu you. At least bagitau la pasal you nak resign untuk ke maktab ni. You kan incharge dia punya order."
"Ish you kan ada D, rakan kongsi lagi untuk syarikat 'bilis' dia tu."
Daripada sikap Julia, sekurang-kurangnya Hamidi berasa selamat tetapi Johan juga amat kasihan.
"Ye lah, tapi i tak arif sangat." Hamidi bersuara lirih.
"Buat apa bagitau dia, balik kampung pun tak pernah kesian mak selalu tanya khabar." Keras nada Julia.
Men are from mars.- detak hati Hamidi.


Monday, June 27, 2011

Andainya

Wahai diri
Usah sangsi pedihnya ujian
Seiring kasih sayang
Seiring perpisahan
Seiring derita kita
Seiring derita teman

Cerita kita sesaat mendatang
tidak siapakan tahu

Cerita teman sesaat mendatang
Tidak siapakan tahu

Dalam tawa, tangisnya terpendam
Tidak siapakan tahu

Wahai Penciptaku
Wahai Pencipta kami
Hiasilah cerita kami
kami mohon, dengan sebaik-baik penceritaan
Dan sebaik-baik pengakhiran

Lapangkanlah dada kami
Amiin, Ya Rabbal 'Alaminn

Saturday, November 13, 2010

...34

Syed, petang nanti ambik motor you, kunci dengan bibik- Johan.

Sebaik sahaja punggungnya berlabuh di ruang pejabat, mesej ringkas itu dibalas pantas. Lengan kemeja dilipat ke paras siku...'catheter' hadiah dari hospital kerajaan itu akan bersamanya entah sampai bila. Johan cuba melakukan genggaman ringan, nyilunya masih terasa. Dia mengeluh kecil.

Badannya berpusing-pusing mengikut pusingan kerusi buruk papa tanpa arah tuju, otaknya kosong.

"Sepatutnya awak kena warded ni Johan." Terngiang-ngiang suara doktor pencen itu.

"Saya ada meeting hari ini. Urgent." Alasan. Alasan itulah yang menyebabkan dia tersadai di bilik ini. Walhal, jadualnya kosong. Boleh saja dia bermalas-malas di rumah, boleh saja bermanja-manja dengan Maryam. Johan berkira-kira, agak-agak tengahari dia mahu pulang. Jika setiausaha bapa tidak menerjah masuk 'membaca' jadual baru dalam masa 2 jam ini, dia angkat punggung.

Telefon bimbit berdering.

"Waalaikumussalam. Oh, awak di mana? Balik nanti jumpa saya." Johan senyum.

::::::::::::::::::::


Syed nampak gugup.

Johan menghulurkan kopi. "Kenapa pucat sangat?"

"Fisrt time saya jumpa boss."

"Eh, awak ambik motor saya tu hantu raya mana yang bagi kunci."

Senyum kerang terpamer di raut wajah Syed. Kulit wajahnya berubah rona. "Maksud saya, tak pernah jumpa bos depan-depan gini."

"Nak kerja part time?"

"Nak!"

"Tak nak tanya kerja apa ?"

"Tak kisah apa-apalah bos. Janji bukan rompak bank."

Johan menghulurkan kad perniagaannya. "Awak datang ke alamat ni hari Ahad."

"Bos terbaekkkkkkkkkkk, dari ladang." Ibu jari Syed terangkat.

"Apa-apalah."

"Err, terima kasih bos." Syed kembali mengawal tingkah laku setelah menyedari air muka Johan yang kekal membeku.

Beberapa saat kemudian kedengaran suara syed bersorak. Johan senyum sendiri. Punat interkom ditekan. "Sumber manusia? Oh...sila emel saya maklumat Syed Kamaruddin Syed Hassan. Jabatan? saya lupa. Cuba cari, dia budak pejabat." Hati Johan berbunga, sekurang-kurangnya ada tugas untuk menghabiskan sisa-sisa hari ini di pejabat.















Saturday, October 23, 2010

ST12


Kau tempat ku mengadu hati
Memberi segala hidup
Dunia dan seisinya
MilikMu
MencintaiMu sejati

Ku manusia yang penuh dosa
Berharap ampunanMu
Lihat di langit kesempurnaan hadirMu
Kau cinta pertama dalam hidup

Allahu Akbar Maha Besar
Memujamu begitu indah
Selalu Kau berikan semua
KebesaranMu Tuhan