Wednesday, April 19, 2017

Ep 38

Johan.. Nanti mariam fly dgn bibik What!? You have to be admitted johan. Your kidney got infection. Macamlah papa tak tau. You pretend to look healthy and normal but in fact u are not. You are sick. Esok you ke hospital atau you nak papa balik uruskan you macam budak kecik. I dont know what to say. I need Maryam right now. I can't think straight at this moment. " But Maryam needs you more. Kalau u still berdegil macam ni.. ..." sepi beberapa saat. "It is terminal johan and what about maryam if anything happen? Go to the hospital tomorrow okay johan? Take a break for a while. " Johan membisu. Air mata menemaninya sepanjang malam. Suhu badannya tidak turun dan dia sudah tidak berdaya untuk membalas kata kata papanya. Semenjak terlantar demam tiga hari lalu, Maryam tidur dengan bibik..."i will tell Maryam." " there my son... Sabar tabah... Ikut jadual rawatan. Jangan skip. If you do skip... You lose.. You nak mama balik?" "no its okay. i can handle this. " padahal johan ingin berada dalam dakapan mereka. Dingin tubuh seakan izrail berada dekat dengannya.. "ubat dah makan untuk malam ni?" "dah. " suaranya tersekat sekat. Papa, minta jangan ditanya lagi... "ni mama nak cakap." suara keramat di hujung talian. "ma.. " "johan.. Esok pagi pagi johan jumpa dr.lim sayang ya." "ok ma. After a few things dekat ofis. I will. " "no more office. " Johan senyap. "johan" "ok" Dan pagi esoknya dia tersadai di sofa pejabat. Suhu tidak turun. Jarinya menggeletar... "C. Johan, ok ke tak ok ni. " " i off a few days.. I dah list out things and nak mintak tolong u setel. Ok kan. " "ok sir." "thanks. " "sir.. Betul tak apa apa? " "Actually I am not...give me some time sebelum saya balik. Jangan masuk bilik saya." "ya tuan. " Johan pejam mata rapat. Telefon bimbitnya dimatikan. Dia cuba untuk berehat sebentar, mengumpul kekuatan untuk berjalan keluar. mel suara dari dr. Lim membuatkan ego johan ranap. "you kena admit johan. I insist. Kalau tak i terpaksa pergi rumah you heret you keluar. This is serious. Yes, you r probably right ...we are not confirmed anything yet... But your kidney was transplanted Johan. Even years passed, still rejection can happen. anytime." walaupun telah dipadamkan namun sepatah sepatah suara dr. Lim terlekat dalam kepalanya. Johan menekan nombor suraya. Selang beberapa detik Suraya masuk. Seperti biasa dengan nota di tangan. "ambik kunci keta i atas meja. U drive. Hantar i ke gleaneagles. " "Baik." Suraya menutup kembali notanya. Seorang yang pendiam. Teliti dan cekap bertindak. Tidak bertanya banyak. Sesuatu yang johan suka. Selalu dia menyantuni Maryam jika anak itu ke mari. Di perkarangan gleanegles, Johan mengerling. "thanks su. I gi check in... Nanti u bawakkan bagpack i. I kena admit. My kidney ada problem. Tapi in case sapa2 tanya u cakap tak tau je. " Thanks percayakan saya c. Johan. So.. Kereta ni... You drive. Park kat ofis. Ok. Suraya memerhati Johan sehingga hilang dari pandangan. Johan tidaklah garang. Serius tak pandai bergurau pun tidak juga. tapi staf staf dato termasuklah dia... Bila bunyi saja derap kasut, menikus. Mungkin sebab bos mudanya ini bersuara ketika perlu sahaja. Mungkin. Suraya menghentikan lamunan. Cepat-cepat dia memandu menuju ke ruang parkir. Semasa masuk di ruang lobi kelihatan Johan masih menunggu. Siku tersangkut di bahu kerusi. Tangan menompang kepala. Mata terpejam. "belum attend lagi c. Johan? " "belum. Duduklah. " Suraya duduk di sisi. "letihnya su." Suraya perasan ada sepasang air jernih bertakung di birai mata Johan. "sabar. Untungnya cjohan...dosa dosa gugur bersama kesakitan... " Usai ayat Suraya air yang bertakung di birai matanya menitik. "terima kasih. " dalam suara johan. "hopefully...pray it is not rejection phase. " "saya tak faham sangat.. Tapi insyaAllah tak serius." "my kidney was transplanted su... Chances it will stop working is there." johan menjeling. Senyumannya tawar. "it is painful." Suraya terkedu namun dia tetap memberikan senyuman. Tangannya sendiri seram sejuk sebaik sahaja johan membuka rahsia dirinya. Johan membuka pekung di dada. "insyaAllah everything will be alright." Seorang jururawat mendatangi mereka. "c. Johan perlukan kerusi roda? " "no its ok." "ikut saya ya" Lantas mereka beriringan membuntuti jururawat pertengahan umur itu. Dari jauh.... Sepasang mata Julia memerhati sayu. Suraya meletakkan beg pakaian bosnya di tepi. "Thanks. " "Rest well boss." Johan memberi isyarat ok. Senyum yang terpaksa. "Anything else? " "Thanks su... Lets keep in touch.. " dia melemparkan tubuh lesunya ke katil tanpa segan silu. "ok saya balik office dulu" "su.. " "teman saya sekejap boleh. " Suraya berhenti menapak. "ok. " Suraya kembali duduk. Kekok untuk berbicara santai. Selama ini dia hanya berbual soal kerja sahaja. Johan mengiring mendepaninya. Mata terpejam rapat. " i just need somebody right beside me now... Pinjam awak sebentar. " " C. Johan.. Tukar baju ye. " nurse selesai mengisi form. Menyelitkan sesuatu di kepala katil. "saya nak ambik suhu, masukkan drip. " Johan mencapai uniform di hujung kaki. Longlai mengheret kaki ke bilik air. Gaun lengan pendek menampakkan cathether di lengan johan. Mata suraya tertumpu disitu. Ada kesan lebam kebiruan di sekitarnya. Johan meringkuk... Mendepani suraya di kerusi tetamu. Membiarkan jururawat mengambil suhu dan menyambung drip ke urat lenganya. Lima minit berlalu ,10 minit berlalu. Johan membisu. Mata terpejam rapat tapi suraya tau bosnya tidak tidur. "suraya. " "ya cik" "wife saya seorang gadis amerika.kami tidak bercinta. Kami terus kawin. This kidney is hers. How can i answer her.. If it s fail... I will lost her completely. " air mata johan menitik. "saya janji dengan Maryam ziarah pusara ibunya hujung taun ni.. Tapi.. Jika saya macam ni... The promise i ve made i can hardly fulfill. " johan merenung suraya..seolah olah meminta kekuatan. "cik fokus utk sihat. Boleh fly ikut jadual. InsysAllah. " "you may leave su. Thank you. " "baik cik.. Anything cik perlukan saya call saja. " Johan mengangguk. Matanya pejam. Jarinya melambai menghantar Suraya pergi. I

No comments:

Post a Comment